Over het Fietsactieplan

Moving the island

Eind 2022 is gestart met Bais Life Bonaire. Bais Life Bonaire is een platform dat fietsactiviteiten op Bonaire organiseert en ondersteunt. De activiteiten van Bais Life betreffen voornamelijk fietsen op afgesloten terreinen. Plekken dichtbij huis, school of opvang. Goed kunnen fietsen, verkeersveiligheid en (beweeg)plezier ervaren staan hierbij voorop.

Ook kijkt Bais Life vooruit. Fietsen past bij een plezierige, actieve, zelfstandige en gezonde levensstijl. Hoe kan fietsen op een veilige manier een belangrijk onderdeel worden voor een grotere groep Bonairianen? Bais Life Bonaire kijkt ernaar uit om met de fietsgemeenschap te werken aan het leuker, toegankelijker en veiliger maken van fietsen voor Bonairianen. Op naar een meer beweegmogelijkheden voor de jeugd. Op naar een blue bike destination. Moving the island.

Actieplan

Het actieplan kent een focus op verkeersveiligheid, goed kunnen fietsen (fietseducatie en activatie) en het organiseren (organiseren van passende fietsactiviteiten). Onderweg gaat Bais Life ook aan de slag met infrastructuur (waar kun je veilig fietsen), toegang tot fietsen en een lange termijn plan voor fietsen op Bonaire. Hierbij hecht Bais Life veel waarde aan de lessen over mogelijkheden en onmogelijkheden in de eerste periode (2022-2023) van activiteiten.

Overzicht van belangrijke activiteiten in 2023

  • Fietslessen bij verschillende NSO's

  • Fietsclinics voor de jeugd

  • Aanleg van een pumptrack in Kralendijk

  • Impuls aan aantal MTB-paden

  • Kansen voor de fiets in beeld brengen

Volg de uitvoering van bovenstaande activiteiten op deze website. 

Ambities programma

Bais Life bestaat uit een meerjarig programma met niet minder dan 22 ambities rondom fietsen op Bonaire. Deze ambities sluiten aan op de huidige situatie en lopen langs de lijnen van onderwijs, sport, economie, infrastructuur en toerisme. Fietsen is een sport, een manier om te recreëren en om ergens te komen. Daarom werkt Bais Life tegelijkertijd aan verschillende plannen.

Samenwerken

Er zijn op dit moment meerdere fiets ideeën bezig of klaar voor de start op Bonaire. Vanuit Bais Life kijken we ernaar uit deze programma’s en acties - waar mogelijk en gewenst - te ondersteunen. Wil je in gesprek over het actieplan en of je fietsidee? Stuur een mail naar bondia@baislifebonaire.com

Team Bais Life Bonaire

Shurdon Faneyte Expert in verkeerseducatie en het aantrekkelijk maken van fietsen voor de jeugd via bijvoorbeeld de BMX. Shurdon is opgegroeid op Curacao en verhuisde op zijn 18de naar Rotterdam.

Frank Kwanten Expert in fietsconcepten en stimulering via interventies, programma’s, communicatie en samenwerking. Frank is in zijn vrije tijd wielrenner, mountainbiker en fietst dagelijks met kinderzitjes. 

Pascal Aandewiel Expert in gedragsverandering en (fiets)projectcoördinatie. Pascal woont in Amsterdam en Groningen. Twee van de beste plekken ter wereld om te fietsen.